VVf-project Burkina Fasso

Newbornlife financieert hersteloperaties voor de organisatie ARENA (Association Renaissance) in Burkina Faso.

Tijdens het werkbezoek op de ‘’Africa Mercy’’ in de haven van Guinee in 2019 heeft voorzitter Janneke Venema kennis gemaakt met de toen dienstdoende gyneacologisch chirurg aan boord van de ‘’Africa Mercy’’, dr. Intengre Ouédraogo uit Burkina Faso. De vrouwen kwamen van ver aan boord…..uit het binnenland van Guinee. Ze werden opgehaald door MercyShips. Alleen al de lange reis er naar toe zou zonder hulp niet mogelijk geweest zijn. De vrouwen werden met een 4wiel aandrijving Toyota gehaald en na herstel werden ze weer terug gebracht naar hun eigen gemeenschap, met als het ware een nieuw leven! Prachtig!
Zijn land ligt niet langs de kust van West Afrika en kan dus niet bezocht worden door het hospitaalschip van MercyShips. Maar er zijn daar wel veel vrouwen met een kort-of langdurende verloskundige fistel, VesicoVagonal Fistula genoemd (opening in de urineblaas en/of darm), t.g.v. een véél te lange en gecompliceerde bevalling zonder professionele verloskundige hulp.

Deze arts heeft een specialistische opleiding gehad voor VVF-hersteloperatie’s omdat hij de nood zag van deze vrouwen in zijn land. Hij heeft samen met een aantal andere gynaecologen de maatschap ARENA gevormd en alvast begonnen met deze vrouwen op te sporen en ze een gratis hersteloperatie aan te bieden. ARENA is verbonden met de Worldwide Fistula Foundation (WFF) Momenteel is de nieuwe kliniek bijna klaar.

 

 

 

 

De nieuwe kliniek in aanbouw; hier zetten de gynaecologen van ARENA ook in op voorlichting, preventie en het aanleren van specifieke kennis en vaardigheden voor VVF-hersteloperaties aan chirurgen, verloskundigen en verpleegkundigen uit de wijde omtrek.

Tot nu toe werd gebruik gemaakt van de faciliteiten van een lokaal ziekenhuis in de hoofdstad Ouagadougou. Vorig jaar(2021) hebben ze 160 vrouwen kunnen helpen met een hersteloperatie. Ze voorzien tijdens de herstelperiode ook in een soort opstartcursus: voor de geestelijke verwerking van de achterliggende periode van afzondering en verdriet én het aanbieden en leren van een mogelijkheid om zelfredzaam te zijn in hun nieuwe leven. Wij van Stichting Newbornlife Nederland willen hen graag ondersteunen door uw donaties ook voor deze gynaecologen beschikbaar te stellen. Te meer omdat door de coronacrisis wereldwijd en de daar bij behorende lockdowns het reizen naar de dichtstbijzijnde medische hulpposten  helemaal onmogelijk geworden was en er meer vrouwen met VVF verwacht worden. Ook liepen meisjes door de lockdowns meer kans om een besnijdenis te moeten ondergaan, met alle gevolgen van dien voor hun toekomstige vrouwenleven. Wij zijn heel blij dat we deze gynaecologen kunnen helpen, zodat zij meer moeders kunnen helpen om hun mensonwaardig leven achter zich te kunnen laten en aan een nieuw leven kunnen beginnen.

 

 

 

 

 

 

 

Hierna introduceert dr. Itengré Ouédraogo zichzelf en bovengenoemde maatschap onder de naam ARENA

Janneke Venema,voorz. Stichting Newbornlife Nederland

Dr. Itengré Ouédraogo:

 

 

 

 

INTRODUCTIE ARENA
Het was een voorrecht de voorzitter van Newbornlife te mogen ontmoeten op de ‘Africa Mercy’, het hospitaalschip van MercyShips in Guinee. Ik vernam wat Newbornlife doet om vrouwen in arme landen te helpen die lijden aan een verloskundige fistel . Zelf was ik voor de vierde keer op de ‘Africa Mercy’ om de VVFhersteloperaties uit te voeren en ik kan bevestigen dat de hulp van Newbornlife het verschil maakt in het leven van deze vrouwen. Het is een eer dat ik  mijzelf mag voorstellen aan uw organisatie. Ik ben Dr. Itengré Ouédraogo, een inwoner van Burkina Faso (West-Afrika), FIGO gecertificeerd obstetric fistula- chirurgie expert. Ik studeerde zowel de algemene medische school als algemene chirurgie in Cuba. Van 2006 tot 2011 heb ik met UNFPA in Niger gewerkt om de toegang tot verloskundige spoedeisende hulp voor vrouwen op het platteland te vergroten. In 2012 verhuisden we met SIM in Danja om te dienen bij Danja Fistula center dat werd uitgerust door International Aid in samenwerking met Worldwide Fistula Fund (WFF) en SIM. Ik diende als de chief medical officer in dit centrum dat genezing brengt aan veel vrouwen met verwondingen ten gevolge van gecompliceerde bevallingen, uit alle hoeken van Niger en sommige gebieden in Nigeria.
We besloten in 2017 om terug te gaan naar ons thuisland Burkina Faso. Met de hoop om een droom waar te maken die we sinds onze eerste ervaring met vrouwen die lijden aan verloskundige fistel hadden: Om een speciale fistelcentrum in Burkina Faso te bouwen, waar vrouwen met VVF zowel een hersteloperatie als een holistische behandeling kunnen krijgen. Tevens verwachten we dat de kliniek een centrum voor opleiding in fistelchirurgie kan zijn. In mijn eigen ervaring heb ik geleerd dat de zorg van een vrouw die lijdt aan verloskundige fistel veel verder gaat dan alleen het sluiten van het gat. Dat is alleen mogelijk in een centrum dat goed toegerust, bekwaam en toegewijd is om de gehele vrouw te behandelen: niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk, sociaal en maatschappelijk. Ik ben meer dan blij om te weten dat Newbornlife ons helpt om vrouwen met VVF, die door armoede alleen al geen operatie kunnen bekostigen, op te heffen. Volgens recente gegevens ontstaan er ieder jaar 700 nieuwe patiënten in ons land met een verloskundige fistel (het omvat geen andere chilbirth verwondingen), maar slechts 300 vrouwen kunnen hier aan worden geopereerd. We weten ook hoe in West-Afrika de gegevens altijd worden onderschat. Er zijn zeer weinig gezondheidscentra waar fistelchirurgie wordt gedaan en wanneer het wordt gedaan, is het niet de kwaliteit van zorg die ze worden verondersteld te geven. Slechts een klein aantal chirurgen of urologen is in staat om fistel-hersteloperaties uit te voeren. Maar niet op specialistisch niveau. Wij gaan onze activiteiten ontwikkelen in een stap voor stap basis. Wij zijn nationaal geregistreerd als een nonprofit organisatie genaamd “ASSOCIATION RENAISSANCE” (ARENA). We werken samen met het Wereldwijde Fistel Fonds (WFF) en terwijl we werken aan fondsenwerving voor de kliniek, werken we al samen met een lokale kliniek waar we de hersteloperaties doen. We maken gebruik van een andere lokale partner die verantwoordelijk is voor sociale reintergratie van onze patienten. Ondanks de vele uitdagingen, met name bij het vinden van financiële partners, hebben we tot nu toe levensveranderende chirurgie en training in inkomstengenererende activiteiten kunnen geven aan 52 vrouwen in 2018 en in het eerste kwartaal van 2019 hebben 36 vrouwen van onze diensten geprofiteerd. Totaal 160 vrouwen konden in  2021beginnen aan hun nieuwe leven.
Ik kijk uit naar een kans om onze visie aan u te presenteren.

Hartelijke groet, Dr. Itengré Ouédraogo 18 BP 213 Ouagadougou 18. Burkina Faso