MERCY SHIPS

logo Mercy Ships Africa Mercy

Samenwerking Newbornlife met Mercy Ships
Na Furaha werd Mercy Ships de organisatie waarmee samenwerking tot stand kwam om vrouwen met een obstetrische fistel in Afrika te kunnen helpen.
Mercy Ships is een grote internationale christelijke hulp- en ontwikkelingsorganisa-tie. Mercy Ships werkt de voornamelijk in de (kust)landen van West Africa. Op het hospitaalschip en aan wal worden diverse projecten uitgevoerd.

M.s. ‘Africa Mercy’ en M.s. ‘Global Mercy’
Het hospitaalschip van Mercy Ships, de ‘Africa Mercy’, is een voormalige veerboot, die omgebouwd is tot het grootste drijvende ziekenhuis ter wereld. Sinds Maart 2022 is er een spiksplinter nieuwe hospitaalschip in de vaart–’’Global Mercy”genaamd-. Op de nieuwe boot is veel meer mogelijk om artsen, verloskundigen en verpleegkundigen uit het achterland van de havens op te leiden in preventie én de moderne technieken van de verloskunde en chirurgie. Er kunnen ook vaardigheden  aan boord geoefend worden. Op de hospitaalschepen werken vrijwilligers vanuit de hele wereld. Artsen, verpleegkundigen, schoonmakers, monteurs enz. De medewer-kers aan boord krijgen geen salaris en betalen voor hun kost en inwoning. Vaak worden ze gesponsord door hun achterban of de kerk.

VVF-operaties door Mercy Ships
Vanaf 2004 worden er VVF-hersteloperaties aan boord van het hospitaalschip uitgevoerd. Dat was een goede reden om met deze organisatie samen te werken. En nu met de ‘’Global Mercy’’ , zijn er volop mogelijkheden om gezondheidswerkers in de wijde omtrek van de havens voorlichting, techniek en oefening op het gebied van preventie, chirurgie en verpleegkunde te kunnen aanbieden.  Newbornlife heeft tot nu toe een flink deel aan de hersteloperaties kunnen bijdragen. De aantallen per jaar zijn afhankelijk van het land waar het schip ligt. Ook is men voor VVF-operaties afhankelijk van de aanwezigheid van een VVF-chirurg (gynaecoloog/uroloog).De voorbereidingen gaan in overleg en samenwerking met de regering waar ze worden uitgenodigd. Tegenwoordig bepalen de regeringen zelf waar hun prioriteiten liggen.

In Freetown in Sierra Leone is een vrouwenkliniek aan de wal achtergelaten door Mercy Ships , zo ook op Madagaskar en vinden daar in principe geen VVF-hersteloperaties meer plaats aan boord van het hospitaalschip. Deze twee klinieken worden nu beheerd door een specifieke VVF-organisatie in Schotland. Mercy Ships houdt contact met deze twee VVF-klinieken en de organisatie in Schotland.

Waar liggen de schepen?
De hospitaalschepen van Mercy Ships (‘Africa Mercy en haar voorganger ”Anastasis’) bezoeken al meer dan twintig jaar de kustlanden van West Afrika. Het schip ligt steeds enkele maanden in de grootste havenstad van het land. Al 5x lag het een periode in Togo. Ook Sierra Leone is meerdere malen bezocht. Verder meerde het hospitaalschip aan in o.a. Liberia, Ghana, Benin, Togo, Guinee en Congo Brazzaville, Madagaskar en Senegal.

Voor de huidige ligplaats: zie www.mercyships.nl