gevolgen

natte jurkLichamelijk
In ontwikkelingslanden leven meer dan twee miljoen vrouwen dagelijks met de gevolgen van VVF. De urine stroomt ongehinderd weg. De vrouw is steeds ‘nat’; de huid tussen de benen gaat kapot. Dat geeft een verhoogde kans op huidaandoeningen, zoals uitslag of schurft, maar ook op een blaasontsteking of een nierbekkenontsteking.
Veel vrouwen laten zich moedwillig uitdrogen om minder urine te verliezen. Door de voortdurende staat van uitdroging – in een warm klimaat – treedt soms verwardheid op. Zelfdoding komt relatief veel voor onder deze vrouwen, omdat ze het ‘er niet meer bij horen’ niet langer kunnen verdragen.

SociaalPuddle. Addis Ababa Fistula Hospital
Naast de lichamelijke problemen ontstaan sociale problemen. De vrouw is immers altijd ‘nat’ en heeft vaak niet de mogelijkheden zichzelf en haar kleding goed te verzorgen. Er hangt een doordringende geur van (oude) urine om haar heen. Niemand wil in haar omgeving zijn. Ze kan (of mag) niet op een matras slapen, niet reizen, niet in gezelschap verkeren. Vaak wordt zo’n vrouw verstoten door haar man. Ze is van geen nut meer. In de Afrikaanse maatschappij geven een verzorgd uiterlijk en het hebben van kinderen waarde aan de vrouw; deze vrouwen zijn onwaardig. De vrouw moet terug naar haar eigen familie, als die haar tenminste terug wil hebben. Haar kinderen (als ze die al had) blijven achter bij de schoonfamilie, ze mag niet meer voor ze zorgen. Maar ook door haar eigen familie wordt zo’n vrouw vaak verborgen gehouden voor de gemeenschap. Ze leeft de rest van haar leven eenzaam in een hutje in de rimboe of in de stad bij de vuilnisbelt. Vaak gebeurt het dat de vrouw langzamerhand haar sociale vaardigheden verliest en steeds verder wegzakt in haar geïsoleerde bestaan. Ook als ze wel steun krijgt van haar familie wordt ze nog steeds openlijk gepest als ze op straat loopt. Men loopt met een grote boog om haar heen.