Over ons

Stichting Newborn Life Nederland

Wie zijn wij

Newbornlife is een stichting die in 2007 is opgericht in Nederland om geld in te zamelen voor vrouwen in Afrika die te maken hebben met een VVF (Vesico vaginale fistel). We geven financiële donaties aan organisaties die vrouwen in Afrika een gratis VVF-operatie aanbieden. Hierdoor kunnen vele vrouwen per jaar herstellen van hun aandoening. Ook geven we uitleg aan onze donateurs over de oorzaken en behandeling van deze aandoening. Vanaf het begin heeft Newbornlife gedoneerd aan Mercy Ships Nederland. Een organisatie die vrouwen aan boord van een hospitaalschip opereerden. Daarnaast wordt medisch personeel opgeleid aan boord van het schip, zodat er in verschillende west-Afrikaanse landen klinieken kunnen worden opgezet waar de hersteloperaties vervolgens uitgevoerd kunnen worden. Er zijn op de manier al klinieken opgezet in Madagaskar en Sierra Leone. 

Afgelopen jaren geeft Newbornlife ook rechtstreeks geld aan verschillende klinieken. Een daarvan is de Arena Kliniek in Burkina Faso, die geleid wordt door de arts. Dr. Itengré Ouédraogo. We leven mee met de ontwikkelingen en doen regelmatig verslag van zijn werk in de kliniek en zijn werk aan preventie in het land. We volgen ook de ontwikkelingen die er zijn om in samenwerking met artsen en overheid meer preventief te werken in de landen waar deze aandoening nog veel voorkomt. Oorzaken als tienerzwangerschappen, onvoldoende geboortezorg, geen toegang tot medische voorzieningen en seksueel geweld dragen bij aan het ontstaan van de aandoening VVF.

Door de aandoening leven de vrouwen vaak in afzondering van hun familie doordat ze incontinent zijn en vaak geen kinderen meer kunnen krijgen. Ze worden niet zelden verstoten door hun man. Soms worden ze teruggestuurd naar hun dorp van herkomst. De vrouwen worden na de herstelperiode in het ziekenhuis geholpen met hun terugkeer in de maatschappij door het aanbieden van psychische en maatschappelijke begeleiding. We dragen bij aan onderwijs voor de vrouwen om een vak te leren. Bijvoorbeeld naaien, sieraden of zeep maken. Hiermee kunnen ze dan na herstel in hun bestaan voorzien. Zo kan voor de Afrikaanse VVF-patiënten in alle opzichten ‘een nieuw leven’ beginnen.

bestuur

Thalina van Renssen

Voorzitter

Merel Brandsma

Secretaris

Richard Veening

Penningmeester

Larissa de Ridder

Promotie, websitebeheer, social media

Annegreet Wubs

Bestuurslid

MISSIE EN VISIE

MISSIE

Stichting Newbornlife zet zich in voor het terugdringen van het aantal gevallen Vesico Vaginale Fistel (VVF) bij Afrikaanse vrouwen door fondsenwerving en het financieel ondersteunen van organisaties die zich richten op zowel medische behandeling (zoals hersteloperaties) als de preventie van VVF. 

VISIE

wij streven naar een wereld waarin geen vrouw meer hoeft te lijden aan Vesico Vaginale Fistel (VVF) en iedere vrouw toegang heeft tot waardige, veilige zorg. Door het vergroten van bewustwording (in Nederland), het ondersteunen van preventieprogramma’s en het mogelijk maken van meer hersteloperaties, zetten wij ons in voor de verbetering van de pre-, peri-, en postnatale zorg – met al ultiem doel het voorgoed uitbannen van VVF. 

ONTSTAAN

Wat vooraf ging
Sinds 2001 wordt in Zuidlaren (Dr) geld ingezameld voor VVF-operaties in Afrika door middel van een kraamvrouwenproject. Janneke Venema las in de Amelander krant over Afrikaanse vrouwen met de aandoening VVF en werd door het verhaal geraakt. Ze besloot (in navolging van het project Furaha-Ameland) spaarpotjes te plaatsen bij vrouwen in Nederland die pas een baby hadden gekregen. Daarin kon het kraambezoek een gift doen. Het project kreeg de naam Furaha-Zuidlaren. De opbrengsten gingen rechtstreeks naar een Nederlandse chirurge (dokter Christina) die in Congo op freelance basis operaties verrichtte. Toen voor de operaties in Congo voldoende andere geldstromen konden worden aangeboord, zocht Janneke een andere manier om VVF-patiënten te kunnen helpen. Belangrijke criteria daarbij waren dat de continuïteit van de VVF-operaties kon worden gewaarborgd en dat er aandacht is voor nazorg en preventie.
Janneke kwam in contact met de ontwikkelingsorganisatie Mercy Ships, die toen juist een ziekenhuis aan wal hadden gesticht in Freetown Sierra Leone. De eerste VVF-opraties vonden daar plaats in 2006 en het geld dat Janneke verzamelde ging naar deze operaties.
Een andere naam
Inmiddels hielpen enkele andere vrouwen Janneke bij het inzamelen van geld voor VVF-operaties via het kraamvrouwenproject Furaha Zuidlaren, waaronder Angenies Baar, die toen ook in Zuidlaren woonde. IN 2006 bood Marga Fennema uit Smilde aan een website voor het project te maken en daarmee kon meer (landelijke) bekendheid voor het project gezocht worden. De opbrengsten stegen van enkele honderden tot enkele duizenden euro’s per jaar. Een andere naam moest worden gezocht omdat andere projecten en stichtingen ook de naam Furaha (= vreugde, in het Swahili) voerden.
Gekozen werd voor een engelstalige naam: kraamvrouwenproject Newbornlife. Mercy Ships werkte in die tijd vooral in landen aan de Westkust van Afrika, zoals Sierra Leone, Liberia waar engels de officiële taal is. Newbornlife staat voor het nieuwe leven dat voor de vrouwen begint na de operatie.