een nieuw leven

Na de operatie: een nieuwe jurk!

Een operatie alleen is niet voldoende; een vrouw die VVF gehad heeft moet geholpen worden bij het opbouwen van haar nieuwe leven, want vaak heeft ze jarenlang geïsoleerd geleefd. Newbornlife vindt het belangrijk dat de organisaties en initiatieven die gesteund worden nazorg en resocialisatie kunnen bieden.

dansende rij

Mercy Ships verzorgt voor elke vrouw een compleet programma, dat omvat o.a.: localisatie van de vrouw,  screening, vervoer van en naar haar woonplaats, verblijf in het hospitaal, de operatie, de maaltijden, de verpleging en de maatschappelijke begeleiding. Er wordt voorlichting gegeven over lichaamshygiëne en over een (eventuele) nieuwe zwangerschap. Soms worden aan boord lees- en schrijflessen gegeven tijdens de herstelperiode of wordt (in samenwerking met andere projecten) een opleiding aangeboden.

In het vrouwenziekenhuis in Freetown Sierra Leone wordt na de operatie nieuw ondergoed, een jurk en een hoofdtooi aangeboden. Voor maar € 15,- laat men in Sierra Leone een jurk en hoofdtooi maken. Voor deze vrouwen is het heel belangrijk om er weer goed verzorgd uit te zien. Na vele jaren in naar urine stinkende kleding, geeft dat deze vrouwen weer zelfvertrouwen. Ze kunnen met opgeheven hoofd verder.

De vrouwen worden geholpen bij het (opnieuw) aanleren van vaardigheden en het vinden van een manier van levensonderhoud. Sommige vrouwen leren naaien, anderen leren koken. Zo worden de vrouwen voorbereid op een volledige terugkeer in de Afrikaanse maatschappij als ze na de operatie het ziekenhuis verlaten. Medewerkers van Mercy Ships zien vaak een timide, onzekere vrouw het ziekenhuis in komen, maar ze zien een zelfbewuste vrouw het hospitaal verlaten, die de uitdaging van het Afrikaanse leven weer aan kan.

Vrouwen in de vruchtbare leeftijd krijgen een pasje mee die recht geeft op een keizersnede bij een eventuele nieuwe zwangerschap. Dit is noodzakelijk, want anders zou tijdens de bevalling de blaas opnieuw beschadigen en is de vrouw terug bij af.
In West-Afrika wordt het ontslag uit het ziekenhuis gevierd met een gladi-gladi-ceremony (gladi = vreugde in het Krio), waarbij de vrouwen zingen en dansen in hun nieuwe kleding. Ze juichen omdat ze weer kunnen werken, voor hun kinderen zorgen, bij de andere vrouwen van de gemeenschap kunnen zitten en mee kunnen lachen. Na de ziekenhuisopname begint een nieuw leven.